Gravírozás és lézervágás

A ''LASER'' (lézer) kifejezés egy mozaik szó: a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (fényerősítés a (fény)sugárzás indukált/stimulált emissziójával) meghatározás szavainak kezdőbetűiből ered.

A kivételes dinamikájának és különlegesen nagy energia sűrűségének köszönhetően a lézernyaláb anyagmegmunkálásra is használható.

Gravírozás során az anyag elpárolog vagy elég a lézersugár hatására. Ennek elérésére a lézer erejének meg kell haladnia egy adott határértéket. Ez a határ igen magas olyan jól vezető anyagok esetében, mint a fémek, és alacsony a lézert jól elnyelő sötét, nem vezető anyagokon, mint pl. egyes fa típusok. A gravírozás a legelterjedtebb lézeres anyag-megmunkálási technika.


Műanyagok jelölése, gravírozása és kivágása

A lézer eltávolítja az anyagot. Itt színváltozás akkor következik be, ha az anyag két rétegű, mint a speciális gravírlemezek esetében, ahol a felső szín eltér a hordozó lemez színétől, és a lézerrel eltávolítjuk a felső réteget.

Akril (plexi) megmunkálás

A lézer használata akril megmunkáláskor kifejezetten előnyös. Világító reklámok, feliratok, display-ek gyártása a legjellegzetesebb alkalmazások.

A szükséges lézer erőt az akril vastagsága (kivágásnál) és a szükséges termelékenység határozza meg. A vágási felület sorja és olvadék mentes, polírozott fényes felület alakul ki, így utókezelés nélkül készíthető a késztermék.

Lézeres fém jelölés

A fémek lézeres jelölése (pl. eloxált alumínium, rozsdamentes acél, ) jellegzetes ipari alkalmazásának számít. Nagy kontrasztigény esetén speciális fémjelölő paszta felhordása szükséges a jelölés megkezdése előtt, amit a lézer beéget a felületbe. A jelölés eredménye végleges (tartós) és esztétikus.

Bélyegzőkészítés:

A lézergravírozás technológia lehetővé teszi kézi és játék (kreatív vagy art) gumibélyegzők, önfestékező és szárazbélyegzők (dombornyomók) elkészítését is.

Lézeres famegmunkálás

A fa kifejezetten alkalmas lézeres megmunkálásra. Sok árnyalat létrehozható a lézerbeállításnak megfelelően vagy a fa típusától függően. Minden fatípusnak megvannak a sajátos jellegzetességei gravírozási szempontból is. Szép kontrasztok hozhatók létre világos faanyagokon. A cseresznye vagy rózsafán gravírozással elegáns hatások érhetők el. A juhar, éger, dió és tölgy szintén fontos alapanyagok.


Mechanikus gravírozás:

A japán Roland cég a kilencvenes években a vágógépekkel alapozta meg a hírnevét.

A Roland termékek piaci pozíciója a minőség szempontjából közelíthető meg legjobban, azaz a verseny kulcsaként nem az ár a vezető szempont, hanem a minőség.

Az EGX-600 gravírozógép gyors, nagyformátumú munkákhoz tervezett berendezés, amely számtalan kiemelkedő tulajdonsága révén hatékony, sokoldalú felhasználást biztosít.

Rengeteg féle felhasználási területük van: háromdimenziós domborművek, díjak, trófeák, névtáblák, medálok, és még sok más.

Az alapanyagok széles skálája munkálható meg, mint fa, műanyag, akril, és lágy fémek, mint bronz és alumínium.


Minden jog fenntartva! 2005-2018 Tabla.hu