Anyagismeret

Alumínium szendvicslemez: Olyan műanyag maggal rendelkező lap, melynek mindkét oldalára egy-egy vékony alumínium réteget sajtolnak. Az így kapott lemez a műanyag magnak köszönhetően könnyű, az alu fedőrétegnek köszönhetően pedig tartós, ellenálló, szilárd és merev.

Vinil öntapadó:
lágy PVC-fólia szilikonozott papír hordozón. Ragasztóanyaga poliakrilát. Beltéren hosszú ideig, kültéren (normál európai éghajlaton) min. 3 évig őrzi meg a belőle készült matrica az eredeti tulajdonságait. UV-sugárzással szemben közepesen ellenálló. Ragasztóanyaga idővel kikristályosodik, a fólia pedig zsugorodik hosszan tartó magas hő hatására. Alkoholos filctollal írható a felülete. Nyom nélkül visszaszedhető. A ragasztóanyagának maradványai (pl. foltbenzin) oldószerrel letisztíthatóak.

Minimális ragasztási hőmérséklet: +10 ºC (az alap hőmérséklete!). Ragasztóanyaga 24 óra után éri el a maximális ragasztóhatást. Kapható matt és fényes kivitelben is. Ragasztás előtt az alapot portalanítania és oldószerrel vagy alkohollal zsírtalanítania kell.


PVC (kemény PVC-lemez):
Vegyszerálló: sav és lúgálló alapanyag. Anyagában és felületén is színezhető. Minimális vastagság: 1 mm. Adalékkal UV-sugárzással szemben ellenálló. –20 ºC alatt törik. Hőtágulása nagy, 2 m hosszúságú lemez esetében akár 1 cm is lehet a méretváltozás, ezért célszerű a rögzítőelemnél nagyobb furatokkal ellátni. Furatok optimális távolsága min. 10 cm, formájuk lehetõleg a tágulás irányában ovális. Max. 60 ºC hőmérsékletû helyiségben használható. Elektrosztatikus feltöltődés veszélye fennáll.


Alumínium:
Nem vegyszerálló, más fémekkel közvetlenül nem érintkezhet. Könnyen alakítható fém: az AFV Kft. kínálatában préselt kivitelben és elektrosztatikus porszórással felületkezelt kivitel is található.


Horganyzott lemez:
A horganyzott lemezek rendkívül időjárásállóak. A horganyréteget a kohóműben viszik fel a lemezre. Az AFV Kft. táblatermékeit a Budapesti Műszaki Egyetem bevizsgálta, és a porszórással kettős felületvédelemmel ellátott lemezek élettartamát minimum 15 évre becsülte. A porszórás nélküli horganyzott termékek általában öntapadó fólia bevonatot kapnak, ami a jó alapfelület maitt szintén rendkívül tartós információhordozó.


Fényvisszaverő fólia:
A fényvisszaverő fóliák közül KRESZ-tábláknál a 7 éves EG minőségű fóliát használjuk, ami a közúti tábláknál alapkövetelmény. Léteznek ennél komolyabb fényvisszaverő képességű és tartósabb kivitelek is, ezek a HI és a DG minõségjelű fóliák. Ezeket az anyagokat külön megrendelés esetén alkalmazzuk.


Utánvilágító fólia és lemez:
Fotolumineszcensz anyag. Napfény vagy meleg mesterséges fény hatására feltöltődik, sötétben fényt bocsát ki. Lecsengési görbéje nem meredek. Önmentéshez az első 20 perc a legfontosabb, amikor e termék a legnagyobb fénnyel világít. Nincs fenntartási költsége, de 5 évente szemlével ellenőrizni kell a mûködőképességét. Elhelyezésre vonatkozó alapszabály, hogy a veszélyhelyzetbe kerülteknek a menekülési út minden pontjáról legalább 2 feliratot kell látniuk. A feliratok felületének portalanításáról rendszeresen gondoskodni kell.
Kihelyezési szempontok.


Mágnesfólia: vas felületre tapadó, könnyen eltávolítható anyag. Gépjárművek esetében a tábla teljes felületén tapadjon a karosszériaelemhez. A táblát tiszta felületen érdemes elhelyezni a karosszéria sérülésének elkerüléséhez. Jármű mosásakor a táblát le kell venni.


Polisztirol:
beltéri műanyag, amelynek az UV-ellenállósága gyengébb a pvc-hez képest, tartós kültéri alkalmazás esetén elszíneződhet, töredezhet.

Minden jog fenntartva! 2005-2018 Tabla.hu